Vanliga frågor om måleriyrket

Att jobba som målare är ett varierande och praktiskt arbete som intresserar både killar och tjejer. Man arbetar kreativt med färg och form men det finns mycket kring branschen som många inte känner till och det finns många funderingar som rör yrket. Nedan besvaras några vanliga frågor om måleriyrket, som lämpar sig för den som är intresserad av att söka sig till branschen.

Hur blir man lärling?

För att jobba som lärling i måleribranschen söker man själv till ett lämpligt företag efter gymnasieutbildningen. Kanske har man gjort praktik hos samma företag under skoltiden eller så behöver man leta ett helt nytt företag. Man jobbar sedan som lärling i ca två år för att sedan avlägga ett gesällprov.

Vad är ett gesällprov?

Gesällprov är något som görs i slutet av lärlingsperioden för den som vill ha ett yrkesbevis som målare. Provet är en slags examensprov och ger en fin merit för målare när det är dags att söka ett fast jobb inom yrket. Vanligtvis får man själv prova på ett renovera en mindre bostad och sedan ska arbetet godkännas.

Kan man vidareutbilda sig?

Som målare kan man efter avslutat gymnasium och lärlingsperiod fördjupa sig inom ett visst område om man vill. Våtrums- eller fönsterspecialist, dekorationsmålare och arbetsledare är några vanliga inriktningar inom yrket men det finns även mer att välja mellan. Brandskyddsmålning är ett annat vanligt exempel för den som vill specialisera sig inom ett speciellt område. Vissa väljer även att utbilda sig till designer eller inredningsarkitekt men då krävs påbyggnad via högskola.

Vilka personliga egenskaper bör man ha?

En viktig egenskap för den som vill jobba som målare är att ha en bra social förmåga. Även om man kanske ofta jobbar självständigt så möter man många människor i yrket, både privatpersoner som är kunder men även andra hantverkare. Man bör givetvis intressera sig för färg och form, vara praktiskt och kreativt lagd och kunna ta mycket eget ansvar.

Behöver man vara fysiskt stark för att arbeta som målare?
Man behöver inte vara särskilt starkt men däremot bör man vara uthållig. Man behöver arbeta smart och planera sitt arbete noggrant eftersom yrket innebär många obekväma arbetsställningar. Man jobbar ofta med händer och armar ovanför huvudet och även om det inte kräver någon större styrka så kan det vara väldigt påfrestande.

Kan man arbeta utomlands?

Ja, som utbildad med gesällbrev har man goda chanser att få jobb utomlands, främst i Europa. Den svenska måleriutbildningen har ett bra rykte i europeiska länder och målare härifrån är mycket eftertraktade.

Hur mycket tjänar man?
Lönen för en målare kan variera en hel del beroende på flera olika faktorer. Dels kan det ha betydelse var i landet man arbetar men också hur lång erfarenhet man har. Som lärling tjänar man ungefär 19 000 kronor i månaden och som helt färdigutbildad ligger genomsnittet runt ca 32 000 – 34 000 kronor i månaden.

Kommer man i kontakt med många kemiska medel?
Nej, måleribranschen i Sverige har länge arbetat med vattenspädda färger istället för sådana som spätts med lösningsmedel. Färgen är bra både för arbetsmiljö och övrig miljö så det är ingen man behöver oroa sig för.